Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Video] Jeremy Siegel: einde tijdperk hoge inflatie

Categorie

Zelf besteden we onze tijd grotendeels aan het speuren naar veelbelovende bedrijven / aandelen, en aan het opvolgen ervan wanneer we ze eenmaal op de radar hebben. Maar wanneer het op de macro-economie aankomt kijken we graag naar de visie van professor Siegel.

Jeremy Siegel (76) is al ruim veertig jaar verbonden aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. Hij is auteur van de vuistdikke klassieker die eigenlijk bij geen belegger in de boekenkast mag ontbreken: 'Stocks for the Long Run'.

Hoge inflatie spoedig voorbij

Volgens Siegel doet de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) er verstandig aan niet enkel oog te hebben voor de gerapporteerde inflatie - die ligt nu op het hoogste niveau in zo'n 40 jaar - maar tevens voor de verwachte inflatie.

Siegel verwacht dat de inflatie spoedig stevig gaat dalen. De prijzen van sommige inflatiegevoelige grondstoffen zijn al flink gedaald en bijvoorbeeld ook (Amerikaanse) nieuwbouwwoningen stijgen al niet meer in prijs. Dat laatste hangt samen met het feit dat consumenten vanwege de gestegen prijzen minder vrij te besteden hebben en uiteraard geldt ook dat de rente fors gestegen is.

Een puzzel voor Siegel (en ons) vormt de krimp van de Amerikaanse economie de voorbije twee kwartalen terwijl er juist miljoenen werkenden bijgekomen zijn. Kennelijk is de productiviteit gedaald wat de inflatie extra gestuwd heeft.

Siegel veronderstelt dat de productiviteit zich zal herstellen, zoals dat in het verleden wel vaker gebeurd is. Ook dat zou de inflatie afremmen. En met minder inflatie is er ook minder noodzaak voor verdere renteverhogingen. Het vermeende uitblijven van stevige verdere renteverhogingen is positief voor aandelen waarover Siegel dan ook optimistisch gestemd is.

Het recente videofragment met Jeremy Siegel is hier terug te kijken (deze video duurt circa 5 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden