Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Waak voor uw emoties

Categorie

Wie al wat langer belegt weet dat het eerste decennium van deze eeuw niet fraai was.

Rond de eeuwwisseling waren de waarderingen torenhoog, in het bijzonder van internetgerelateerde bedrijven. En tien jaar later was het somberheid troef, vanwege de kredietcrisis.

Ondanks dat de onderliggende bedrijven per saldo wel degelijk waarde creëerden daalde de brede Amerikaanse beursindex S&P 500 tussen 2000 en eind 2009 zo'n 1% per jaar. In zijn boek 'The Big Secret for the Small Investor' vertelt de bekende value-belegger Joel Greenblatt echter over een fonds dat gedurende deze periode heel goed presteerde met een gemiddeld rendement van 18% per jaar.

Zeer opvallend

Opmerkelijk is dat de gemiddelde belegger in dat fonds een veel slechter rendement behaalde: gemiddeld MINUS 11% per jaar. Hoe kan dit? Verklaard door emoties - angst en hebzucht - stapten beleggers telkens in na een periode van uitzonderlijk presteren om weer te verkopen na een paar jaar van stevige verliezen... Steeds vrijwel precies op het verkeerde moment dus.

In plaats van te focussen op de uitkomst zoals veel beleggers doen is onze suggestie juist vooral aandacht te hebben voor het proces. Dat moet rationeel en herhaalbaar zijn. Ook bij een solide proces zullen de uitkomsten soms tegenvallen maar ook dan is het zaak op het proces te blijven focussen. Van een solide proces is een fraai rendement de te verwachten uitkomst op termijn.

ValueMachinesFund

Bij ons beleggingsfonds ValueMachinesFund focussen we zeer nadrukkelijk op het proces: gespreid beleggen in waardecreërende bedrijven met gunstige vooruitzichten en met een aandeelhoudersvriendelijk management. Posities worden aangehouden zolang de waardering aantrekkelijk is (van veel veranderingen in portefeuille is kortom geen sprake).

In tegenstelling tot vrijwel ieder ander fonds informeren we maandelijks ook over de geraamde intrinsieke waarde per participatie, en de korting die aan de hand daarvan te berekenen is. Met de aandacht voor het proces en het informeren over de korting beogen we te voorkomen dat participanten op basis van emoties verkopen wanneer koersen weer eens stevig dalen, zoals ten tijde van het uitbreken van de pandemie. Geen enkele participant is toen uitgestapt.

ValueMachinesFund is op 1 juni 2018 gestart bij een prijs van EUR 100,- per participatie. Inmiddels (31-7-2022) bedraagt de participatieprijs EUR 177,30. Eén participant stapte in bij de laagst bereikte participatieprijs ooit: EUR 92,52 (per 31-12-2018). Deze participant heeft zijn belegging in ValueMachinesFund daarmee inmiddels bijna in prijs zien verdubbelen.

En aardig te weten: ondanks dat ValueMachinesFund momenteel dicht in de buurt van de recordstand noteert (EUR 180,02) bedraagt de vermeende korting 52%. Dat is nog hoger dan de geschatte korting van 44% op 1 januari 2019 toen de participant instapte die zijn belegging in ValueMachinesFund bijna heeft zien verdubbelen in iets minder dan vier jaar tijd.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden