Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Terug van vakantie

Categorie

Zoals velen ben ook ik intussen teruggekeerd van vakantie. Een bescheiden weekje in een vakantiepark in de omgeving, aan de Duitse kant van de grens.

Combineer vakantie, jonge kinderen (een tweeling van zes jaar) en tropische temperaturen en de onvermijdelijke uitkomst zijn regelmatige uitstapjes naar het nabijgelegen zwembad. En daarmee is een mooie vergelijking met onze beleggingsfilosofie te maken...

Bal onder water

Want in een zwembad vol spelende kinderen ontbreken ballen uiteraard niet. Op de meeste momenten drijven de meeste ballen aan de oppervlakte en die ballen zijn te vergelijken met aandelen die min of meer correct gewaardeerd zijn.

Sommige ballen bevinden zich boven de wateroppervlakte, omdat ze kort daarvoor omhoog gegooid zijn. Deze ballen vergelijken we met overgewaardeerde aandelen, die spoedig naar de oppervlakte terug zullen keren.

En dan zijn er nog ballen die je niet direct ziet maar die er ook wel degelijk zijn. Ballen die onder water worden gedrukt, om kinderen (en beleggers) te foppen. Onvermijdelijk is uiteraard dat deze ballen, de value-aandelen, op enig moment zullen stijgen om weer aan de oppervlakte te geraken.

Iets speciaals...

Anders dan de ballen onder water in het zwembad geldt voor het soort value-aandelen waarin we zelf bij voorkeur beleggen (zogeheten compounders oftewel waardecreërende bedrijven met goede vooruitzichten) iets speciaal. Vanwege de voortdurende waardecreatie zijn deze aandelen te vergelijken met ballen onder water waar ook nog eens extra lucht in wordt gepompt.

En eigenlijk is bovenstaande vergelijking nog niet eens helemaal juist. Want ook eenmaal aan de oppervlakte - lees: min of meer correct gewaardeerd - blijven de genoemde compounders bovengemiddeld waarde creëren met als logische verwachting dat ze ook op termijn bovengemiddeld blijven renderen.

Dat overdenkend is een betere vergelijking het gespreid beleggen in ballen onder water waar niet voortdurend extra lucht in wordt gepompt maar een gas lichter dan lucht, zoals helium. Het was hoe dan ook een mooie vakantie.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden