Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Quotes van Charlie Munger

Categorie

Charlie Munger (98) is Buffett's briljante zakenpartner. We hebben eerder van hem een profielschets opgenomen in ons boek 'Leer beleggen als Warren Buffett'. Inmiddels zijn we bij de negende druk aanbeland maar inhoudelijk zit er tussen de verschillende edities weinig verschil, zoals ook de beleggingsfilosofie van Buffett en Munger al meer dan een halve eeuw dezelfde is.

Ter lering en vermaak verzamelden we een aantal mooie quotes van Munger met zijn beleggings- en levenswijsheden. U treft deze quotes - vrij vertaald - hieronder aan:

"Mensen rekenen te veel en denken te weinig."

"Het grote geld wordt niet verdiend met het kopen of verkopen, maar met wachten."

"Als je onze top vijftien beslissingen eruit zou halen, zouden we een redelijk gemiddeld rendement behaald hebben. Het was geen hyperactiviteit, maar heel veel geduld."

"Het is opmerkelijk hoeveel voordeel mensen zoals wij op de lange termijn hebben behaald door consequent te proberen om niet dom te zijn, in plaats van te proberen heel intelligent te zijn."

"Een natuurwet is: je krijgt waarvoor je beloont. Als je wilt dat er mieren komen, strooi je suiker op de vloer."

"Probeer aan het einde van elke dag een beetje wijzer te zijn dan toen je wakker werd. Dag na dag, en uiteindelijk - als je lang genoeg leeft zoals de meeste mensen - zul je het leven hebben dat je verdient."

"In mijn hele leven heb ik geen wijze mensen gekend die niet de hele tijd lazen (over een breed scala aan onderwerpen) - geen, nul. Je zou versteld staan hoeveel Warren (Buffett) leest en hoeveel ik lees. Mijn kinderen lachen me uit. Ze denken dat ik een boek ben met een paar benen die uitsteken."

"Weten wat je niet weet is nuttiger dan briljant zijn."

"Als iets te moeilijk is, gaan we naar iets anders. Wat is er eenvoudiger dan dat?"

"Vergeet niet dat reputatie en integriteit je meest waardevolle bezittingen zijn en dat je ze in een oogwenk kunt verliezen."

Een quote van Buffett over Munger: "Mijn partner Charlie zegt dat er maar drie manieren zijn waardoor een slim persoon failliet kan gaan: door drank, dames en (werken met) geleend geld (liquor, ladies, and leverage). De waarheid is dat hij de eerste twee heeft toegevoegd omdat ze beginnen met een 'L' - het is leverage."

"Als je de basis van het kansrekenen niet snapt ga je door het leven als een eenbenige man in een wedstrijd kontschoppen."

"Veel mensen met een hoog IQ zijn heel slechte investeerders omdat ze een vreselijk temperament hebben. En daarom zeggen we dat het hebben van een bepaald soort temperament belangrijker is dan hersenen. Je moet irrationele emoties onder controle houden. Je hebt geduld en discipline nodig en het vermogen om verliezen en tegenspoed te accepteren zonder gek te worden."

"Een goed bedrijf voor een redelijke prijs is aantrekkelijker dan een redelijk bedrijf voor een goede prijs."

"Ik mijd mensen die altijd zelfverzekerd antwoord geven op vragen waar ze geen echte kennis van hebben."

"Het enige wat ik wil weten is waar ik ga sterven, dan ga ik daar nooit heen."

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden