Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Antwoord op een ingezonden vraag

Categorie

Aandelenmarkten staan dit jaar - in ieder geval vooralsnog - stevig op verlies, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Onze eigen portefeuille echter noteert maar weinig onder de stand van begin dit jaar, geholpen door de sterke dollar. Hierover ontvingen we een vraag:

"Met veel genoegen heb ik jullie boek gelezen en de boeken die daarin worden aangeraden. Mijn vraag is hoe om te gaan met de sterke dollar. Goed en dempend voor de portefeuille, maar hierdoor koop je nu wel minder Amerikaanse aandelen voor je euro's. Dit weerhoudt mij momenteel van het doen van bepaalde aankopen. Is het verstandiger om te bezien of het bedrijf ook in euro's staat genoteerd of maakt dit geen verschil?"

ANTWOORD

De euro en de dollar fluctueren in een zekere bandbreedte ten opzichte van elkaar. Wanneer de euro verzwakt stuwt dat in het eurogebied de economische groei (en de inflatie) wat maakt dat wij verwachten dat juist de euro op enig moment weer aan kracht zal winnen. De euro en de dollar zijn zo beschouwd wel als communicerende vaten te zien.

Valutakoersen laten zich vrijwel niet voorspellen en daar wagen we ons dan ook niet aan. De dollar mag nu weliswaar op het hoogste niveau in zo'n twintig jaar staan ten opzichte van de euro maar nogal wat zaken vallen dan ook in het voordeel van de Amerikanen uit: denk bijvoorbeeld aan een jongere en groeiende bevolking, de aanwezigheid van de beste universiteiten alsook behoorlijke pensioenreserves. In en rondom het eurogebied daarentegen is sprake van een scala aan problemen waarvan niet in het minst de muntunie zelf.

Onze eigen voorkeur gaat zoals vermoedelijk wel bekend uit naar het gespreid beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven met een sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten en met een aandeelhoudersvriendelijk management. Dit vrijwel onafhankelijk van de vraag of de aandelen ervan nu in Europa of in de Verenigde Staten beursgenoteerd zijn. Qua rendement maakt het geen enkel verschil of men bijvoorbeeld aandelen Ferrari nu in New York of in Milaan koopt (zelf hebben we in het verleden in Ferrari belegd).

Veel van de 'Amerikaanse' bedrijven waarin we zelf beleggen - zoals Alphabet, Booking Holdings en Meta Platforms - realiseren een groot deel van de inkomsten buiten de Verenigde Staten. Wanneer de dollar op enig moment weer een tijdlang verzwakt stuwt dat de omzet en winst bij deze bedrijven (in dollars uitgedrukt). Logischerwijs zullen zulke aandelen op dat moment extra goed presteren.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alphabet, Booking Holdings en Meta Platforms.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden