Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Iedereen is negatief

Categorie

Aandelenmarkten zijn zoals bekend fors gedaald dit jaar. Dat geldt ook voor onze eigen beleggingen die nu duidelijk onder het niveau van begin dit jaar noteren.

De meest recente dalingen van afgelopen week houden verband met uitspraken van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) dat de rente tenminste heel 2023 nog hoog zal blijven. Dat beleggers daar zoveel waarde aan hechten verbaast ons wat. Zo stelde de Federal Reserve een jaar geleden bijvoorbeeld het nog niet nodig te vinden om te denken aan renteverhogingen voor dit jaar...

Wat zo mogelijk nog sterker is gedaald dan de aandelenmarkten zelf is het sentiment. Dat is op z'n minst opmerkelijk want als aandelen stevig zijn gedaald is dat juist een gunstigere uitgangssituatie.

Bij beleggen gaat het er niet zozeer om wat er gebeurt maar wat er is ingeprijsd. Is er een heel somber scenario ingeprijsd dan is er maar weinig voor nodig om aandelen te laten stijgen.

Voor 's werelds bekendste beursindex, de Amerikaanse S&P 500, geldt momenteel een waardering van 16,4 keer de verwachte winst voor de komende vier kwartalen. Dat is alleszins redelijk.

Van gespreid beleggen in aandelen mag op termijn een rendement verwacht worden dat de inflatie ruimschoots overtreft. De spaarrentes daarentegen blijven nog altijd sterk achter bij de inflatie en zijn in enkele gevallen zelfs nog altijd negatief.

Zelf blijven we gewoon in aandelen belegd. Dit omdat we beseffen niet te weten wat aandelenmarkten op korte termijn (lees: een periode van een paar jaar) zullen doen. Het telkens vrijwel correct in- en uitstappen is zo goed als onmogelijk.

De bedrijven waarin we zelf gespreid beleggen verdienen iedere dag geld. Het is die onderliggende waardecreatie die maakt dat van zo'n portefeuille op termijn een opwaartse tendens te verwachten is. De fluctuaties omlaag tussentijds (met fluctuaties omhoog hebben beleggers doorgaans weinig moeite) moeten simpelweg voor lief worden genomen...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden