Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Gemiddeld rendement

Categorie

Je zou het dit jaar niet zeggen maar gespreid beleggen in aandelen levert gemiddeld zo’n 8% per jaar op.

Wat algemeen bekend is, is dat het rendement van individuele aandelen sterk van die 8% kan afwijken. Sommige aandelen presteren enorm veel beter (aandelen kunnen immers meer dan 100% stijgen maar niet meer dan 100% dalen), andere juist beduidend slechter.

Wat minder bekend is, is dat ook het rendement van de aandelenmarkten zelf in een specifiek jaar bijna nooit in de buurt van de 8% uitkomt. Meestal komt het rendement een stuk hoger uit, of juist flink lager.

De genoemde 8% komt tot stand door het gemiddelde te becijferen over een lange reeks van jaren waarvan er een heel aantal goed of zelfs uitmuntend zijn, een heel aantal slecht of zelfs dramatisch en er een paar vrij gemiddelde jaren zijn.

Peter Lynch

Wat betreft het gemiddelde rendement van zo’n 8% per jaar wijzen we graag op een fragment uit een speech van de befaamde belegger Peter Lynch (dit videofragment duurt circa 2 minuten).

Vrij vertaald stelt Lynch: "Volatiliteit zal er altijd zijn. Markten zullen blijven dalen en stijgen. De bedrijfswinsten stegen in het verleden echter zo’n 8% per jaar. Dit komt overeen met een verdubbeling van de winst ongeveer iedere negen jaar. [...] Dus de aandelenmarkt zou de komende acht of negen jaar ook moeten verdubbelen. En iedere acht of negen jaar daarna weer. Want bedrijfswinsten stijgen gemiddeld zo’n 8% per jaar, en aandelenmarkten volgen. Dat is alles."

De speech van Lynch dateert van 7 oktober 1994. De Dow Jones sloot die dag op een stand van 3.797 punten. Uitgaande van de genoemde 8% zou de stand dan nu 32.757 punten moeten zijn. In werkelijkheid sloot de Dow Jones gisteravond op 29.634 punten, een niveau kortom dat aardig in de buurt ligt (gemiddeld rendement per jaar sinds de speech: 7,6%).

De les: aandelenmarkten stijgen op termijn vanwege de stijgende winsten bij de onderliggende bedrijven. Een jaar met een rendement in de buurt van de 8% komt maar zelden voor. Maar hoe langer de periode, hoe groter de kans dicht in de buurt uit te komen bij het rendement dat gemiddeld te verwachten is. Dit is een nuttig inzicht, zeker in een jaar als deze waarin aandelenmarkten zo bijzonder zwak presteren...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden