Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Centene: kansrijke zorgverzekeraar

Categorie

Graag delen we een fraai opgemaakte analyse van de Amerikaanse zorgverzekeraar Centene (PDF-bestand). Deze analyse stelden we onlangs op voor Effect, het beleggersblad van de Vereniging van Effectenbezitters.*

Zelf beleggen we al vele jaren in verschillende Amerikaanse zorgverzekeraars, zoals Elevance Health (voorheen Anthem) en UnitedHealth Group. Even los van de waarderingen is de case voor het beleggen in marktleidende zorgverzekeraars vrij eenvoudig.

Zo kunnen zorgverzekeraars met een groot aantal verzekerden in een bepaald gebied extra gunstige voorwaarden bedingen bij de zorgaanbiedende partijen. Dit maakt dat de competitieve positie van de gevestigde spelers doorgaans goed is.

De hoge inflatie waar veel bedrijven nu mee kampen is voor zorgverzekeraars geen groot probleem: de hogere kosten worden simpelweg doorberekend. Dat leidt amper tot een lager aantal verzekerden want een zorgverzekering zegt men doorgaans niet snel op.

En dan is het nog zo dat de genoemde verzekeraars nu jaarlijks miljarden dollars extra winst maken vanwege de gestegen rente. Geincasseerd verzekeringsgeld wordt immers pas op een later moment aan de zorgaanbiedende bedrijven uitgekeerd. Het rendement dat in de tussentijd behaald wordt - dit geld wordt vooral in kortlopende obligaties aangehouden - is simpelweg extra winst.

Ook Centene is een heel winstgevende Amerikaanse zorgverzekeraar. De onderneming richt zich daarbij op een heel specifieke doelgroep: on- en onderverzekerden. Hoe dat precies zit leest u in onze analyse beschikbaar via link bovenaan.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Elevance Health en UnitedHealth Group.

Een VEB-lidmaatschap is wellicht ook voor u nuttig en interessant. Ziet u deze link voor uitleg over de voordelen ervan, informatie over de lidmaatschapssoorten en de optie tot aanmelden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden