Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De acht plagen bij Meta (Facebook)

Categorie

Niet iedere belegging die we doen wordt direct of uiteindelijk een succes.

Een bedrijf waar we zelf al een paar jaar een positie in hebben - Meta Platforms (voorheen Facebook) - is in koers gekelderd. In ruim een jaar tijd daalde de beurskoers met meer dan 75% waarmee US $ 775 miljard aan beurswaarde in rook is opgegaan.

Wanneer we beleggers spreken denken zij soms dat het aantal gebruikers van de sociale netwerken van Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) fors gedaald is vanwege de opmars van TikTok. Dat is niet zo. Het aantal gebruikers groeit nog steeds, maar langzaam. De afnemende groei is best logisch wetende dat de helft van alle volwassenen wereldwijd dagelijks diensten van Meta gebruikt.

De inkomsten bij Meta zijn grotendeels terug te voeren op twee variabelen: het aantal gebruikers en de gemiddelde omzet per gebruiker (oftewel ARPU: average revenue per user). Waar de ARPU jarenlang een mooie stijgende trend liet zien is recent sprake van een daling. Dat hangt samen met zeer gunstige omstandigheden voor Meta ten tijde van de pandemie (waarmee nu vergeleken wordt) en met aangescherpte privacyregels bij Apple waardoor Meta advertenties minder goed kan afstemmen.

Fors hogere uitgaven

Waar de omzet is gedaald (afgelopen kwartaal met 4%) zijn de uitgaven juist fors gestegen. Hierbij gaat het met name om geld besteed aan de metaverse en zogeheten 'capital expenditures'. De metaverse betreft een wereld in virtual reality waar social media, spellen, webwinkels, etc. allemaal samenkomen. Via de 'Reality Labs'-divisie van Meta is daar sinds 2019 maar liefst US $ 37 miljard aan besteed met vooralsnog slechts US $ 5,3 miljard aan omzet die daar tegenover staat.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is zeer enthousiast over het metaverse-idee (het was zelfs de reden om de bedrijfsnaam te veranderen van Facebook in Meta Platforms). Beleggers daarentegen lijken het geld besteed aan de metaverse als pure verspilling te zien, maar zo negatief is het nu vermoedelijk ook weer niet. Goed te weten is dat Meta met de uitgaven aan de metaverse gewoon kan stoppen waardoor de winst gelijk een impuls zou krijgen. Die kans schatten we overigens niet hoog in vanwege het enthousiasme van Zuckerberg, en zeker niet op de korte termijn.

De al genoemde, fors gestegen 'capital expenditures' betreffen vooral uitgaven op het gebied van kunstmatige intelligentie. Met betere kunstmatige intelligentie moet Meta-onderdeel Reels de concurrentie met TikTok beter aankunnen (vergelijkbaar met TikTok zijn via Reels heel korte video's te bekijken; het gebruik van Reels is in een half jaar tijd met 50% toegenomen). Bovendien moet kunstmatige intelligentie helpen om advertenties weer beter af te stemmen, wat als gesteld vanwege Apple's aangescherpte privacybeleid bemoeilijkt is.

Acht plagen

We onderscheiden acht factoren waar Meta momenteel mee te maken heeft die een negatieve impact op de omzet en winst hebben gehad en die ervoor hebben gezorgd dat Meta-beleggers het niet meer zien zitten:

1) Apple's aangescherpte privacybeleid
2) De opmars van TikTok
3) Het einde van de pandemie
4) De sterke dollar
5) Forse uitgaven aan de metaverse
6) Forse uitgaven aan kunstmatige intelligentie
7) Kannibalisatie door Reels ten koste van Facebook en Instagram (die winstgevender zijn)
8) De impact van zwakke consumentenbestedingen op de advertentie-uitgaven

Met het oog op deze perfecte storm met tegenwind uit acht richtingen is het indrukwekkend dat Meta afgelopen kwartaal een operationele marge van 20% wist te behalen en een winst van US $ 4,4 miljard. Wij voorzien voor zowel Meta als voor Meta's beurskoers betere tijden waar veel beleggers kennelijk uitgaan van blijvende tegenwind van alle kanten...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Meta Platforms.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden