Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Jeremy Siegel over het nieuwe jaar

Categorie

Op deze laatste dag van het jaar wijzen we u graag op een kort interview met Jeremy Siegel (deze video duurt circa 15 minuten).

Jeremy Siegel (77) is bijna al een halve eeuw verbonden aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. En hij is auteur van 'Stocks for the Long Run', een vuistdikke klassieker waarvan titel de inhoud verraadt.

Zoals bekend richten we ons zelf vooral op individuele bedrijven en aandelen. Maar wanneer het de economie en de aandelenmarkt in totaliteit aankomt kijken we graag naar de visie van Jeremy Siegel (waarin wij ons dikwijls goed kunnen vinden).

Terugblik 2022

Voor veel aandelen is 2022 zoals bekend een beroerd jaar geweest en voor obligaties geldt dat in nog sterkere mate. Dat heeft alles te maken met het fors stijgen van de rente dit jaar, aldus Jeremy Siegel.

De emeritus professor stelt al langere tijd dat de Amerikaanse centrale bank afgelopen jaar (2021) een veel te terughoudend (stimulerend) monetair beleid gevoerd heeft, en nu juist veel te voortvarend met renteverhogingen optreedt.

Siegel wijst erop dat cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt pas sterk vertraagd in de inflatiecijfers terug te vinden zijn. Dat betekent dat de inflatie in 2021 eigenlijk hoger was dan gerapporteerd, en dit jaar juist lager. Voorgaande maakt dat met de renteverhogingen nu wel gestopt kan worden om in de loop van het nieuwe jaar over te gaan tot verlagingen, aldus Siegel.

Vooruitblik 2023

Het heel snel en fors verhogen van de rente zal volgens Siegel ook impact op de Amerikaanse arbeidsmarkt hebben: spoedig zal de werkloosheid behoorlijk stijgen. De opwaartse druk op de lonen neemt daardoor af.

De productiviteitsdaling gedurende de eerste helft van dit jaar was het slechtste cijfer in ruim 75 jaar. Met het ontslaan van niet-productieve medewerkers zal dit cijfer verbeteren wat eveneens de inflatie afremt. Ook dit is volgens Siegel daarmee een factor die maakt dat de rente in de loop van komend jaar verlaagd kan worden.

Een zware recessie voorziet Jeremy Siegel niet, hooguit enkele kwartalen met amper groei. Veel slecht nieuws is volgens Siegel al ingeprijsd en dat maakt dat hij voor 2023 ondanks alles een zeer goed jaar voor aandelen voorziet. Wij kunnen ons in deze visie in grote lijnen prima vinden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden