Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Beursalchemie

Categorie

Een onderwerp waar maar weinig beleggers aandacht voor hebben is portefeuilleoptimalisatie. Een voorbeeld aan de hand van de koersen van twee fictieve aandelen gedurende een periode van vier jaar.

AANDEEL 1:

Beginkoers: EUR 100,-
Koers jaar 1: EUR 83,- (-17%)
Koers jaar 2: EUR 56,- (-32%)
Koers jaar 3: EUR 57,- (+1%)
Koers jaar 4: EUR 80,- (+40%)

AANDEEL 2:

Beginkoers: EUR 100,-
Koers jaar 1: EUR 151,- (+51%)
Koers jaar 2: EUR 251,- (+66%)
Koers jaar 3: EUR 201,- (-20%)
Koers jaar 4: EUR 90,- (-55%)

Had u uw geld in Aandeel 1 belegd dan zou het rendement aan het einde van het vierde jaar minus 20% zijn (een daling van EUR 100,- naar EUR 80,-). En had u uw geld belegd in Aandeel 2 dan was het rendement minus 10% geweest (een daling van EUR 100 naar EUR 90,-).

Had u ervoor gekozen uw geld gelijk over beide aandelen te verdelen dan zou het rendement op minus 15% zijn uitgekomen (het gemiddelde van de -20% van Aandeel 1 en de -10% van Aandeel 2).

Alchemie

Was een positief rendement toch mogelijk geweest? Ja, door de portefeuille te optimaliseren door aan het einde van ieder jaar het gewicht van beide aandelen terug te brengen naar de helft van de portefeuille.

In geval van optimalisering zou het rendement het eerste jaar zijn uitgekomen op 17% (het gemiddelde van -17% en 51%), het tweede jaar op eveneens 17%, het derde jaar op -9,5% en het vierde jaar op -7,5%. In dat geval zou het rendement over de hele periode van vier jaar zijn uitgekomen op plus 14%, ondanks dus het negatieve rendement van beide aandelen.*

Zelf blijven we simpelweg vasthouden aan onze value-filosofie die we hebben geleerd van beleggers als Warren Buffett, en ook voor andere beleggers denken we dat dit slim zou zijn. En uiteraard is het verstandig in meer dan twee aandelen te beleggen, en in verschillende sectoren. En met gedegen onderzoek worden hopelijk de grootste miskleunen voorkomen. Maar dat allemaal gezegd hebbende is het zo'n gek idee nog niet om soms een beetje alchemie aan een beleggingsportefeuille toe te voegen...

* De berekening is als volgt: 1,17*1,17*0,905*0,925 = 1,14.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden