Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Drankwinkel

Categorie

Stelt u zich voor: jaren geleden, na afronding van uw studie, bent u als ondernemer begonnen. U heeft het bedrijf voortgezet dat al generaties lang familiebezit is. Lange dagen en hard zwoegen maakt dat het bedrijf - een drankwinkel - goed loopt en dat er een aanzienlijke financiële reserve is opgebouwd.

Er is echter een probleem. Waar het u als ondernemer goed gaat, gaat het met sommige klanten minder goed. Sommigen verloren recent hun baan en van financiële reserves bij hen is amper sprake. Een aantal van uw klanten is goed beschouwd financieel gedwongen hun levensstijl aan te passen. Er zal meer gewerkt moeten worden en voor gezelligheid en wijntjes overdag is er minder tijd.

Op suggestie van klanten - die het uiteraard jammer vinden de wijntjes 's middags te moeten opgeven - gaat u akkoord met een voorstel. Een plannetje waar beide partijen menen voordeel van te hebben... De aanzienlijke financiële reserve van uw bedrijf wordt namelijk gebruikt als onderpand voor leningen met een heel lage rente voor uw klanten.

De klanten zijn er blij mee. Hun leuke leventjes met maar weinig werk, veel gezelligheid en wijntjes 's middags kan nu onveranderd voortgezet worden. En ook voor het bedrijf lijkt het plannetje erg gunstig uit te pakken. Een daling van de verkopen blijft uit en de omzet stijgt zelfs verder.

Het zal duidelijk zijn: het kan een hele tijd duren maar op enig moment zal blijken dat de geschetste situatie onhoudbaar is. Of omdat uzelf besluit met steeds hogere leningen aan klanten te stoppen of omdat klanten zelf aangeven de leningen - helaas pindakaas - niet meer terug kunnen betalen.

Lang niet iedereen ziet het nog maar voor de euro gaat hetzelfde op.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden