Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett's brieven

Categorie

Graag wijzen we u op Buffett's nieuwe aandeelhoudersbrief die sinds afgelopen weekend beschikbaar is (en voor het gemak ook op alle eerdere brieven vanaf 1977).

Buffett's meest recente brief telt slechts 10 pagina's en is daarmee de kortste in decennia. Veel van zijn favoriete onderwerpen komen weer ter sprake, zoals de 'Amerikaanse Rugwind' waarmee Buffett doelt op het systeem van de vrije markt: "Amerika zou het prima hebben gedaan zonder Berkshire. Maar het omgekeerde is niet waar."

Een ander favoriet onderwerp: belastingen. De US $ 32 miljard die Berkshire het voorbije decennium aan belasting heeft betaald komt overeen met - zo rekent Buffett voor - een stapel bankbiljetten van US $ 100,- met een hoogte van ruim 30 kilometer, drie keer zo hoog als vliegtuigen vliegen. Buffett stelt dat hij hoopt en verwacht dat Berkshire het komende decennium nog veel meer betalen zal.

Bescheiden

Geschoond voor de fluctuaties van de aandelenbeleggingen kwam het resultaat bij Berkshire afgelopen jaar uit op US $ 30,8 miljard en dat is een record. Worden de beleggingsverliezen wel meegenomen dan zou juist sprake zijn van een verlies van US $ 22,8 miljard. Vanwege de schommelingen van de aandelenmarkten op de korte termijn noemt Buffett dat laatste cijfer "100% misleidend".

Sinds 1965 komt het gemiddelde rendement bij Berkshire uit op 19,8% per jaar en dat is het dubbele van de S&P 500. Buffett, 92 inmiddels, is als altijd bescheiden over zijn eigen prestaties die hij maar zozo noemt: "Onze tevredenstellende resultaten zijn het gevolg van ongeveer tien echt goede beslissingen - ongeveer een per vijf jaar."

Kritische noot

In zijn jaarbrief is Buffett uitermate kritisch op degenen die kritiek hebben op aandeleninkoop: "Wanneer wordt verteld dat alle inkoop schadelijk is voor aandeelhouders of voor het land, of juist vooral in het belang van de CEO zou zijn, dan luister je naar een economische analfabeet of naar een demagoog met praatjes (karakters die elkaar niet uitsluiten)."

Sinds begin dit jaar geldt er in de Verenigde Staten een belasting van 1% op aandeleninkoop. Mogelijk wordt dat percentage verviervoudigd.

Los van de kritische noot is Buffett, zoals we van hem bekend zijn, bovenal optimistisch van toon: "We rekenen op de 'Amerikaan Rugwind' en hoewel van tijd tot tijd wat minder sterk keerde de voortstuwende kracht ervan altijd weer terug." En: "Voor Berkshire bestaat er geen eindstreep."

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden