Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Vragen over bericht afgelopen week

Categorie

Afgelopen week gaven we aan niet in banken te beleggen. Vanwege het werken met geleend geld zijn banken inherent instabiel. En bovendien speelt momenteel nog iets anders: obligaties die banken in bezit hebben zijn vanwege de rentestijging stevig in koers gedaald wat een probleem oplevert wanneer die obligaties plots verkocht moeten worden.

Naar aanleiding van het bericht ontvingen we een heel aantal mails die in essentie zijn terug te brengen tot de twee vragen hieronder:

VRAAG 1:

"Jullie beleggen niet in banken maar wel in verschillende verzekeraars. Geldt hiervoor niet hetzelfde renterisico?"

ANTWOORD: Verzekeraars houden doorgaans eveneens geld in obligaties aan en ook die dalen vanzelfsprekend in koers wanneer de rente stijgt.

Banken lopen het risico dat spaartegoeden opeens worden opgevraagd - om welke reden dan ook - en zijn dan al vlot genoodzaakt obligaties met verlies te verkopen (vanwege de gestegen rente). Voor verzekeraars geldt dit niet.

Schommelingen van obligatiekoersen, vanwege renteveranderingen, zijn voor verzekeraars doorgaans geen probleem want de obligaties worden tot de einddatum aangehouden en daarna worden weer nieuwe obligaties gekocht. Een hogere rente zorgt daarmee juist voor extra winst.

VRAAG 2:

"Jullie beleggen zelf niet in banken maar jullie grote voorbeeld Warren Buffett doet dit wel. En jullie beleggen dan wel weer in zijn Berkshire Hathaway. Hoe zit dit?"

ANTWOORD: Buffett belegt inderdaad wel in banken. Wij zijn minder goed dan Warren Buffett in het beoordelen van banken.

De grootste posities van Berkshire Hathaway in banken zijn Bank of America (US $ 33,5 miljard) en Citigroup (US $ 2,5 miljard). Opgeteld gaat het om US $ 36 miljard. Veel geld, maar afgezet tegen de beurswaarde van Berkshire Hathaway (US $ 675 miljard) gaat het slechts om een gewicht van ongeveer 5%.

De beurswaarde van Berkshire bedraagt als gesteld US $ 675 miljard. Halen we hier de waarde van de aandelenportefeuille (US $ 320 miljard) vanaf dan resteert US $ 355 miljard. En minus de cashpositie (US $ 128,6 miljard per 31-12-2022) resteert zo'n US $ 226 miljard. Dat terwijl de ongeveer honderd dochterbedrijven - door Buffett en Munger de voorbije decennia persoonlijk geselecteerd - vorig jaar goed waren voor een operationele winst van US $ 36 miljard.

Kortom, gecorrigeerd voor de aandelenportefeuille en de cashpositie hoeft voor de collectie dochterbedrijven weinig meer dan zes keer de winst betaald te worden (US $ 226 miljard / US $ 36 miljard). Dat is lager dan de waardering van de S&P 500 (zo'n 20 keer de winst) en zien we als aantrekkelijk. En Buffett zelf kennelijk ook gezien de voortdurende inkoop van eigen aandelen...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden