Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Uitleg over Prosus

Categorie

Wellicht bent u bekend met de sterke verhalen van de baron van Münchhausen (1720 - 1797). Zo zou hij zichzelf eens uit een moeras hebben gered door zich aan z'n eigen haren omhoog te trekken.

Prosus, de Amsterdamse investeringsfirma waarin we een positie in hebben, past een soortgelijke truc toe wat evenwel geen sterk verhaal is...

Prosus heeft belangen in zowel beursgenoteerde bedrijven als in niet-beursgenoteerde bedrijven. Via deze link is te zien dat Prosus deze belangen, aangevuld met de netto cashpositie, waardeert op EUR 105,40 per aandeel, ruim boven de huidige beurskoers van EUR 62,89 (per 24 juni 2023).

Wij veronderstellen dat Prosus eigenlijk nog meer ondergewaardeerd is omdat we aandelen Tencent - veruit het grootste belang van Prosus - zelf als stevig ondergewaardeerd beschouwen.

Het Chinese Tencent is te zien als een combinatie van Facebook (Meta Platforms) en Berkshire Hathaway omdat Tencent zowel sociale netwerken als een heel aanzienlijke investeringsportefeuille bezit.

Enkel het belang in Tencent (EUR 79,- per Prosus-aandeel) is al meer waard dan de huidige beurswaarde van Prosus. Alle andere belangen van Prosus krijgen beleggers dus kennelijk op de koop toe.

Om zichzelf uit het moeras der lage waarderingen te onttrekken zet Prosus in op het geleidelijk verkopen van aandelen Tencent. Met het geld dat hiermee vrijkomt koopt Prosus eigen aandelen in wat de intrinsieke waarde per aandeel (NAV) stuwt.

Opvallend: ondanks dat aandelen Tencent worden verkocht ter bekostiging van de aandeleninkoop is het zo dat het belang in Tencent per resterend Prosus-aandeel juist stijgt. En dat zien we uiteraard graag aangezien naar ons idee niet enkel Prosus zelf een koopje is maar Tencent eveneens...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Prosus.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden