Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Gevangenen van de rente

Categorie

Ruim twee jaar geleden schreven we over onze positie in huizenbouwer NVR.

Wie de koersen van Amerikaanse huizenbouwers sindsdien niet gevolgd heeft zal mogelijk vermoeden dat onze belegging weinig succesvol was, vanwege de forse rentestijging dit en afgelopen jaar. Maar niets is minder waar…

In ons eerdere bericht stelden we dat NVR een exceptioneel bedrijf is, sterk op aandeelhouderswaarde gericht en aantrekkelijk gewaardeerd. Bovendien stelden we dat er in de voorgaande tien jaar te weinig woningen waren gebouwd - nodig vanwege vervangingsvraag en bevolkingsgroei - wat een rooskleurig vooruitzicht voor huizenbouwers impliceerde.

Sinds ons bericht over NVR is de rente zoals bekend heel fors gestegen. Bij een rentevaste periode van 30 jaar betalen Amerikanen nu zo'n 7% hypotheekrente. Veel Amerikanen profiteerden eerder van de heel lage rentes door hun hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten en daardoor hebben zij vooralsnog weinig last van de gestegen rente.

Die gunstige rente vervalt echter vaak in geval van verhuizen, waardoor de maandlasten dan opeens substantieel hoger zouden worden. Veel Amerikanen zijn nu dus goed bezien gevangen door de rente.

Bovenstaande vormt een verklaring voor het punt dat het aantal verkochte bestaande woningen in de Verenigde Staten - gewoonlijk goed voor ongeveer 90% van alle woningverkopen - is gedaald tot het laagste niveau in drie decennia.

Maar uiteraard zijn er altijd wel mensen die op zoek zijn naar een woning. Met nauwelijks meer bestaande woningen die te koop worden aangeboden zijn het de bouwers van nieuwbouwwoningen die profiteren. Deze bedrijven lukt het momenteel amper om aan de gestegen vraag te voldoen.

De beurskoers van NVR bereikt afgelopen week weer een recordstand. Dat is opmerkelijk genoeg niet ondanks maar juist dankzij de sterk gestegen rente…

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen NVR.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden