Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

In de uitverkoop: zorgverzekeraars

Categorie

De meeste aandelenmarkten noteren fraaie plussen dit jaar. De bekende Dow Jones-index echter noteert ternauwernood in het groen...

Een van de verklaringen - naast het vrijwel ontbreken van populaire techaandelen - vormt zorgverzekeraar UnitedHealth Group, waarin we ook zelf een positie hebben. De koers van UnitedHealth daalde sinds begin dit jaar al ruim 10%.

De Dow Jones bestaat uit 30 verschillende aandelen en de individuele gewichten houden verband met de koersen van de aandelen. UnitedHealth heeft een nogal hoge beurskoers van US $ 461,- wat maakt dat juist dit aandeel de zwaarste weging in de Dow Jones heeft met een gewicht van dik 9%.

De case voor zorgverzekeraars

Los van de waardering is onze case voor zorgverzekeraars eenvoudig. De grootste spelers - zoals UnitedHealth - kunnen vanwege de grote aantallen verzekerden extra gunstige voorwaarden bij de zorgaanbieders bedingen. Die gunstige voorwaarden worden aan de verzekerden deels doorvertaald waardoor concurrenten er niet in slagen marktaandeel af te snoepen, integendeel.

Zelf zijn zorgverzekeraars maar weinig kapitaalintensieve bedrijven die nogal eens een aanzienlijk deel van de winst gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen. Als aandeelhouder van UnitedHealth zien wij dat graag, juist omdat we het aandeel als aantrekkelijk gewaardeerd veronderstellen.

Toegenomen zorgconsumptie

Bij een presentatie onlangs werd door het management van UnitedHealth aangegeven dat de zorgconsumptie stijgt. De verzekeraar voorziet dat de daadwerkelijke besteding aan zorg dit jaar iets boven de eerder gecommuniceerde bandbreedte (van 82,1% tot 83,1% van de ontvangen zorgpremies) zal uitkomen.

Meer kosten impliceert minder winst en daarom deden beleggers aandelen UnitedHealth in de uitverkoop. De hogere zorgconsumptie hangt overigens vooral samen met niet-acute operaties die eerder vanwege de pandemie waren uitgesteld. Denk aan knie- en heupoperaties.

Goed te weten is dat UnitedHealth niet enkel zorgverzekeraar maar zelf eveneens een zorgaanbieder is. Van de toegenomen zorgconsumptie profiteert het bedrijf dus zelf ook. Daarmee is de hogere zorgconsumptie voor UnitedHealth al minder negatief dan het in eerste instantie lijkt.

Maar los van bovenstaande zullen zorgverzekeraars voor komend jaar ongetwijfeld hun standaardreflex in geval van hogere kosten tonen: hogere premies. Daarmee komen de hogere kosten weer vooral bij de verzekerden te liggen. In de vrij stevig gedaalde koersen van beursgenoteerde zorgverzekeraars zien we zelf kortom vooral een mooie (bij)koopkans...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen UnitedHealth Group.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden