Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Dividend versus aandelen verkopen

Categorie

Heel wat beleggers zijn gecharmeerd van dividend, soms bedoeld als aanvulling op pensioen. Zo'n voorliefde voor dividend hebben we zelf niet. Aan de hand van een rekenvoorbeeld legde Buffett in een eerdere aandeelhoudersbrief al eens uit dat aandelen verkopen vaak interessanter is...

Voorbeeld van Warren Buffett

In zijn brief van 2012* vraagt Buffett de lezer zich voor te stellen samen met een compagnon een bedrijf te bezitten waarvan de boekwaarde US $ 2 miljoen bedraagt. Het bedrijf realiseert op de boekwaarde een rendement van 12% - een winst van US $ 240.000 dus - en verondersteld mag tevens worden dat op de geherinvesteerde winst eenzelfde rendement behaald kan worden.

Bovendien, zo vervolgt Buffett, zijn er in dit voorbeeld altijd beleggers te vinden die bereid zijn aandelen in het bedrijf te kopen tegen een prijs van 125% van de boekwaarde. Kortom, uw 50%-belang in het bedrijf vertegenwoordigt momenteel een waarde van US $ 1,25 miljoen.

Scenario 1

Stel nu dat besloten wordt jaarlijks een derde van de winst als dividend uit te keren. Het eerste jaar is dat US $ 40.000 per persoon (US $ 80.000 samen). De andere tweederde - US $ 160.000 - wordt geherinvesteerd. Hierdoor nemen de winst en het dividend jaarlijks met 8% toe. Immers, er wordt 12% op de boekwaarde verdiend maar slechts tweederde van de winst wordt geherinvesteerd.

Na tien jaar zou de boekwaarde op US $ 4.317.850 uitkomen (een jaarlijkse groei van 8% op de aanvankelijke boekwaarde van US $ 2 miljoen). Zowel u als uw compagnon zouden het volgende jaar US $ 86.357 aan dividend mogen verwachten. De waarde van uw 50%-belang in het bedrijf is op dat moment US $ 2.698.656 (125% van de helft van de boekwaarde die u beiden bezit).

Scenario 2

Buffett schrijf in zijn brief dat er een gunstiger scenario bestaat. In dat scenario wordt alle winst geherinvesteerd en verkoopt u ieder jaar 3,2% van de aandelen. Omdat de aandelen te verkopen zijn tegen 125% van de boekwaarde levert ook dit het eerste jaar US $ 40.000 per persoon op en ook dit bedrag stijgt jaarlijks.

In dit scenario ligt de boekwaarde na tien jaar op US $ 6.211.696 (een jaarlijkse groei van 12% van de aanvankelijke boekwaarde van US $ 2 miljoen). Maar omdat u jaarlijks 3,2% van uw aandelen verkocht is uw belang nu geen 50% meer maar 36,12%.

Uw aandeel in de boekwaarde is dan US $ 2.243.540. Omdat u dit belang tegen 125% van de boekwaarde kunt verkopen heeft uw aandeel in het bedrijf een waarde van US $ 2.804.425. En zou u daar aan het einde van het jaar weer 3,2% van verkopen dan levert u dat US $ 89.741 op.

U ziet, scenario 2 heeft wat Buffett betreft beslist de voorkeur. Het 36,12%-belang in scenario 2 is na tien jaar meer waard dan wat het 50%-belang in scenario 1 na tien jaar waard zou zijn. Bovendien heeft u in scenario 2 jaarlijks ook nog meer te besteden: de verkoop jaarlijks van 3,2% van de aandelen levert u namelijk meer op vergeleken met het uitgekeerde dividend van scenario 1.

Les

Verderop in de brief schrijft Buffett dat hijzelf in de voorgaande zeven jaar ieder jaar 4,25% van zijn Berkshire-aandelen heeft weggegeven aan goede doelen. Maar ondanks zijn geslonken belang is de waarde ervan gestegen: Buffett's aandeel in Berkshire Hathaway was in 2005 US $ 28,2 miljard waard tegenover US $ 40,2 miljard in 2012.

En ondanks dat Buffett sindsdien voor tientallen miljard dollars Berkshire-aandelen aan goede doelen gegeven heeft is zijn geslonken belang meer waard. Momenteel is Buffett goed voor zo'n US $ 118 miljard.**

Net als Buffett menen wij dat beleggers er verstandig aan doen vooral oog te hebben voor de onderliggende bedrijven en de waarderingen ervan. Focus niet al te zeer op dividend want inkomsten zijn vaak ook prima te genereren door af en toe wat aandelen te verkopen.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

* De betreffende brief van Warren Buffett is beschikbaar via deze link (PDF-bestand); het hierboven besproken rekenvoorbeeld komt op pagina 19 - 21 ter sprake .

** Zonder de donaties zou Buffett momenteel goed zijn voor zo'n US $ 250 miljard.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden