Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De impact van emoties

Categorie

De participatieprijs van ons beleggingsfonds ValueMachinesFund bereikte deze maand een recordstand van EUR 191,05. Dit komt overeen met een nettorendement van 91,1% vanaf de start (1 juni 2018) oftewel gemiddeld 13,3% per jaar.

Heel mooi vinden we zelf dat er inmiddels één participant is die zijn belegging in ValueMachinesFund heeft zien verdubbelen. Op 1 januari 2019 was er welgeteld één nieuwe participant in ValueMachinesFund. Deze persoon had, door wijsheid of geluk, het voordeel in te stappen tegen de laagste participatieprijs die het fonds ooit heeft gekend: EUR 92,52.

Emoties kosten beleggers geld

De meeste beleggingsfondsen slagen er over een wat langere periode bezien niet in om beter te presteren dan de beursindex. Dat maakt dat zelfs Warren Buffett er voorstander van is dat zijn persoonlijke vermogen na zijn overlijden in indexfondsen wordt belegd, zoals in de S&P 500.

Dat de meeste fondsen achterblijven bij de beurs heeft te maken met twee zaken. Allereerst zijn de beheerders ervan ook mensen en die maken fouten die vaak terug te voeren zijn op de vele psychologische valkuilen op de beurs. En ten tweede zijn er uiteraard kosten die bij actief beheerde fondsen hoger liggen dan bij indexfondsen.

Maar voor beleggers in beleggingsfondsen is het allemaal vaak nog erger... Veruit de meeste beleggers in een gemiddeld fonds stappen namelijk in wanneer een fonds een tijdlang heel goed gepresteerd heeft en stappen weer massaal uit na een slechte periode. Dat maakt dat de gemiddelde belegger in een fonds vaak een slechter rendement behaalt dan het fonds zelf terwijl het rendement van fondsen zelf vaak al niet eens zo goed is.

Wat wij anders doen

Afgezien van de strategie en de portefeuille-optimalisatie wijkt ValueMachinesFund in zeker opzicht af van - voor zover ons bekend - ieder ander beleggingsfonds in Nederland en België. Als enige informeert ValueMachinesFund namelijk maandelijks ook over de geraamde intrinsieke waarde per participatie en over het daaruit voortvloeiende kortingspercentage.

Wanneer beleggers weer eens somber zijn en aandelen zonder rationele reden verkopen stijgt bij ValueMachinesFund de vermeende korting (de waarderamingen zijn uiteraard subjectief!) en is deelnemen extra interessant. Wij streven ernaar beleggers te ondersteunen door hen maandelijks te informeren over het kortingspercentage, met als doel de negatieve impact van emoties te beperken.

Door te participeren op momenten met een relatief hoge korting, zoals de belegger die zijn inzet sinds 1 januari 2019 zag verdubbelen, kan een rendement behaald worden dat hoger is dan dat van ValueMachinesFund zelf (de eerdergenoemde 13,3% per jaar sinds de start). De korting per begin 2019 raamden wij op 43% en dat is toevallig vrijwel gelijk aan de geschatte korting op dit moment...

PS: Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden