Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Beleggen met wolken aan de horizon

Categorie

Wanneer wij beleggers spreken - bijvoorbeeld op presentaties die we zelf regelmatig organiseren - wordt ons vaak een variant op de volgende vraag gesteld:

"Ik zie een probleem aan de horizon, te weten [...]. Is het dan niet verstandig om aandelen voorlopig links te laten liggen?"

Bij de genoemde problemen gaat het dikwijls over de sterkte of zwakte van de dollar. Of over de positie van de Verenigde Staten of Europa op het wereldtoneel. Of over de moeizame relatie tussen China en de Verenigde Staten. Over politieke onzekerheden of over de opkomst van de BRIC-landen. Of over inkomens- dan wel vermogensverschillen. Of over de hoge schulden.

Antwoord

Het lijstje met problemen oftewel wolken aan de horizon is eenvoudig uit te breiden. En goed te beseffen is ook dat er ook dan nog donkere wolken zijn die je helemaal niet kunt zien. Wie had immers op 10 september 2001 kunnen vermoeden dat de volgende dag een reeks aanslagen de Verenigde Staten zou treffen?

Het is niet zo dat we de donkere wolken bagatelliseren of zelf helemaal niet zien, en vaak weten ook wij niet precies hoe deze zich verder zullen ontwikkelen.

Ondanks wolken aan de horizon blijven we zelf wel steevast in aandelen belegd. Aandelenmarkten tendeerden de voorbije eeuwen gestaag opwaarts ondanks allerlei rampspoed, op voorhand soms als donkere wolken aan de horizon zichtbaar en soms juist totaal niet.

Tot slot: stel u had vijf jaar geleden een glazen bol gevonden die u correct voorspeld zou hebben dat er een pandemie op uitbreken zou staan, er oorlog in Europa zou komen en dat de rente extreem zou stijgen. Aandelenbeleggingen had u dan waarschijnlijk gemeden. Maar vergeleken met vijf jaar geleden staan de meeste beurzen toch echt gewoon weer tientallen procenten hoger...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden