Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Update over Alibaba

Categorie

Niet iedere belegging die we doen wordt een succes. Een aandeel dat sinds onze aankoop toch vooral is gedaald is Alibaba, de Chinese evenknie van Amazon. Graag delen we onze kijk op Alibaba aangezien daar in de voorbije weken door meerdere beleggers naar gevraagd is.

Zeer lage waardering

In het geheel beschouwd is Alibaba een weinig kapitaalintensief bedrijf wat de structureel hoge winstgevendheid verklaart. En Alibaba heeft de wind in zeker opzicht mee: de kans lijkt ons namelijk heel groot dat de Chinese economie fors groter is dan nu, over zeg 20 of 30 jaar. Het marktaandeel zal dan lager zijn dan nu, maar de taart zelf een stuk groter.

Alibaba is tot in de haarvaten verweven met de Chinese economie. Wat goed is voor Alibaba is goed voor de Chinese economie, en omgekeerd. En nog wat breder gesteld: gaat het goed met Alibaba dan gaat het goed met de Chinese economie en wanneer het goed gaat het de Chinese economie dan gaat het goed met de wereldeconomie. Het omgekeerde gaat eveneens op.

De beurswaarde van Alibaba bedraagt ongeveer US $ 180 miljard maar daar zit nog ruim US $ 50 miljard aan cash bij dus als belegger betaal je eigenlijk 'slechts' zo'n US $ 125 miljard. Dat terwijl de marktplaatsen van Alibaba (Tmall en Taobao) jaarlijks circa US $ 25 miljard winst maken. Dit komt overeen met een koers/winst-verhouding van ongeveer 5.

En daarnaast zijn er nog verschillende activiteiten die vooralsnog niet of nauwelijks winst maken maar die wel degelijk waardevol zijn, zoals de clouddivisie, de internationale activiteiten, de bezorgactiviteiten in China, de logistieke activiteiten en het belang in fintechbedrijf Ant Group.

Beoordeling management

In een mailuitwisseling met een belegger onlangs kwam het opschorten van de verzelfstandiging van Alibaba's clouddivisie ter sprake. Na dit nieuws daalde de beurskoers van Alibaba met zo'n 10%:

"Zoals ik het zie, ziet het management Alibaba nog altijd als een groeibedrijf en hebben ze het goed voor met de aandeelhouders. De zeer forse cashreserve moet ook in dat kader worden gezien: het management van Alibaba wil de optie hebben / houden snel een grote overname te kunnen doen mocht er zich een aantrekkelijke kans voordoen. Een overname van zeg US $ 50 miljard is financieel gezien geen enkel probleem nu.

Meer cash dan de huidige reserve is evenwel niet nodig en logisch is dan ook te verwachten dat Alibaba de reeds stevige inkoop van eigen aandelen gaat opvoeren. Enkel dit lopende (feestdagen)kwartaal zal Alibaba weer iets van US $ 10 miljard winst maken.

Het opschorten van het afsplitsen van de clouddivisie lijkt eveneens gedaan met het oog op de belangen van de aandeelhouders. Deze divisie zou momenteel - mogelijk - een erg lage beurswaarde krijgen (vanwege het beroerde sentiment aangaande Chinese techbedrijven en de beperkingen met betrekking tot toelevering van Amerikaanse computerchips). Gezien de sterke groei zal de clouddivisie de komende jaren nog wel extra geld nodig hebben voor investeringen. Wanneer dan tegen een erg lage waardering extra aandelen worden uitgegeven zouden de belangen van de bestaande aandeelhouders fors verwateren terwijl juist ook deze cloudivisie op termijn - in potentie - heel waardevol is."

Als onderdeel van een gespreide portefeuille blijven wij kortom gecharmeerd van onze positie in Alibaba...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alibaba.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden