Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Misvattingen van beleggers

Categorie

Met grote regelmaat spreken we beleggers en soms wordt dan duidelijk dat er sprake is van een misvatting. Twee voorbeelden delen we graag...

Zo wordt ons wel eens gevraagd waarom we zoveel beleggen in de Verenigde Staten, in bedrijven zoals Alphabet. Dat is goed beschouwd een misvatting: bedrijven als Alphabet behalen immers een heel aanzienlijk deel van de omzet en winst buiten de Verenigde Staten.

Waar een bedrijf beursgenoteerd is, is weinig relevant. Zo zijn aandelen Alphabet eveneens genoteerd aan de Duitse beurs. En uiteraard maakt het ook geen verschil of aandelen Ferrari nu in Milaan of juist in New York worden gekocht.

Een enkele keer vertelt een belegger ons bij voorkeur alleen in Nederland te beleggen. Dat vervolgens wordt verteld dat dan belegd wordt in bedrijven zoals Ahold, Unilever en Shell is opmerkelijk. Deze bedrijven behalen immers een heel aanzienlijk deel van de omzet en winst buiten de Nederlandse landsgrenzen.

Nog een misvatting

We zijn blij dat onze analyses veel en graag gelezen worden, maar dit betekent ook dat we op elk besproken bedrijf wel commentaar ontvangen. Een paar voorbeelden:

- Shell: slecht voor het milieu, draagt bij aan de wereldwijde opwarming
- Airbnb: de verhuur van kamers / appartementen leidt soms tot overlast
- Keurig Dr Pepper: frisdranken zijn slecht voor de tanden
- Amazon: de medewerkers in de magazijnen worden niet altijd goed behandeld en betaald
- Restaurants Brands International (o.a. Burger King): ongezonde voeding
- Prosus: vanwege het belang in Tencent indirect steunen van het Chinese regime
- Vestas: windmolens zorgen voor geluid- / horizonvervuiling en zijn slecht recyclebaar
- Lockheed Martin: beleggen in wapens kan niet door de beugel
- Booking Holdings: profiteert van vliegreizen wat slecht is voor het milieu
- Etc.

Soms gaan we het gesprek aan en vragen we waar de desbetreffende persoon dan zelf in belegt. Onlangs kregen we als reactie terug dat voor indexbeleggen was gekozen. Maar dat daar geen vraagtekens bij te plaatsen zouden zijn, is natuurlijk net zo goed een misvatting. Bovengenoemde bedrijven en vele andere zijn immers ook allemaal in verschillende indices opgenomen...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Airbnb, Alphabet, Amazon, Booking Holdings en Prosus.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden