Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Over Buffett en kannibalen

Categorie

De beurskoers van Warren Buffett's investeringsvehikel Berkshire Hathaway bereikte afgelopen week een record. Voor een enkel A-aandeel werd US $ 600.000,- betaald.

Voor de B-aandelen, die 1/1.500ste van de A-aandelen waard zijn, werd op een haar na US $ 400 betaald. Noemenswaardige verschillen tussen beide categorieën aandelen zijn er verder niet.

Vanwege de voortdurende waardecreatie is er bij ons geen twijfel dat de Berkshire A-aandelen op weg zijn naar een koersniveau van een miljoen dollar per aandeel. De vraag is enkel wanneer. In geval van een rendement van 10% vanaf het huidige niveau zou hiervoor nog iets meer dan vijf jaar nodig zijn. Van de B-aandelen is eenzelfde koersverloop te verwachten.

Misverstand

Een veelgehoord misverstand over Buffett is dat hij zou profiteren van stijgingen die vaak volgen wanneer bekend wordt dat hij in een bepaald aandeel belegt, zoals Apple. Het tegendeel is waar: Buffett ziet aandelen die hij koopt het liefst dalen want daarvan profiteert hij op termijn juist meer.

Zou Apple na Buffett's aankopen verder in koers gedaald zijn, dan had hij heel wel mogelijk meer aandelen Apple gekocht. Buffett kampt immers met een luxeprobleem: een overschot aan geld.

Apple zelf kampt met datzelfde luxeprobleem en koopt voor veel geld eigen aandelen in. Ook hier geldt weer dat Buffett op termijn beter af zou zijn wanneer Apple voor die aandelen minder hoeft te betalen. In dat geval zou Apple namelijk extra veel aandelen kunnen inkopen en zou het belang van Berkshire Hathaway in Apple relatief groter worden.

Het belang van de aandeelhouders van Berkshire Hathaway - zoals wij - in Apple stijgt overigens extra snel, zelfs zonder dat Buffett aandelen Apple bijkoopt. Dit omdat niet enkel Apple aan aandeleninkoop doet, maar Berkshire Hathaway zelf eveneens.

Kannibalen op de beurs

Bedrijven die structureel inzetten op de inkoop van eigen aandelen worden wel kannibalen genoemd. Aandeleninkoop is een indicatie van een succesvol bedrijf - met een overschot aan geld - en van een management dat waarschijnlijk op de belangen van de aandeelhouders is gericht.

Ook zelf hebben we een voorliefde voor het beleggen in dergelijke kannibalen op de beurs, uiteraard in het bijzonder wanneer we de waardering als aantrekkelijk beoordelen. Twee voorbeelden van zulke kannibalen waarin we zelf een positie hebben zijn tractorfabrikant Deere & Company en doe-het-zelfketen Lowe's.

In z'n presentatieslides laat de bekende belegger Mohnish Pabrai aan de hand van een wiskundige formule zien hoe de impact van aandeleninkoop op termijn te ramen is (PDF-bestand).

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway, Deere & Company en Lowe's Companies.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden