Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Jeremy Siegel: beurzen kunnen opmars vervolgen

Categorie

Onze eigen aandacht gaat bovenal uit naar individuele bedrijven en de aandelen daarvan. Maar wanneer het op de economie en de aandelenmarkt in totaliteit aankomt, luisteren we graag naar de visie van Jeremy Siegel (1945), emeritus-hoogleraar en auteur van de klassieker 'Stocks for the long run'.

Graag wijzen we op een recent videofragment met Jeremy Siegel waarin hij ingaat op de opmerkelijke opmars van de S&P 500 (deze video duurt circa 5 minuten).

Jeremy Siegel staat bekend om zijn optimistische kijk, maar wel degelijk blijkt hij vaak na verloop van tijd gelijk te hebben gehad. In de video komt de opmars van de S&P 500 ter sprake. Deze brede beursindex bereikte afgelopen week het niveau van 5.000 punten. Dat terwijl het dieptepunt in 2009 tijdens de kredietcrisis exact 666 punten bedroeg: een stijging van 16,6% per jaar gedurende 15 jaar.

Gecorrigeerd voor inflatie blijft er van die 16,6% per jaar 14% per jaar over. Dat is meer dan het dubbele van het inflatiegecorrigeerde rendement dat van een index mag worden verwacht.

"Het waren vijftien heel opmerkelijke jaren en beleggers moeten absoluut niet verwachten dat dit zo zal blijven", aldus Siegel.

Van een bubbel is volgens hem momenteel echter geen sprake: "Eén ding is nu heel anders, en dit is belangrijk: begin 2000 werd voor de S&P 500 ongeveer dertig keer de winst betaald, en voor de techbedrijven zelfs nog veel meer, zestig tot zeventig keer de winst. Bovendien was de rente toen hoger dan nu. Nu wordt voor de S&P 500 zo'n 20 keer de winst betaald en dat is niet goedkoop maar ook absoluut niet vergelijkbaar met de situatie zoals in 1999 of 2000."

Ondanks de opmars ziet Jeremy Siegel de aandelenmarkt dit jaar verder stijgen. Voor de S&P 500 hanteert hij voor het einde van het jaar een doel van 5.400 punten, wat vanaf de huidige stand een verdere stijging van zo'n 8% impliceert.

Hoewel er vele zorgen zijn waar beleggers momenteel uit kunnen kiezen, raadt Siegel aan hier toch wat anders naar te kijken: "Een van de oudste uitspraken op Wall Street gaat als volgt: aandelen beklimmen een muur van zorgen. Als je wacht tot alle zorgen verdwenen zijn en de lucht geklaard, koop je op de top en niet op een bodem."

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden