Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De waarde van groei

Categorie

Regelmatig worden we gevraagd naar de ogenschijnlijk hoge waarderingen die we bereid zijn voor sommige aandelen te betalen, van vaak meerdere keren de boekwaarde. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Scenario 1

Stel, een kennis van u is van plan een bedrijf te beginnen en heeft hiervoor al EUR 100.000,- op een bedrijfsrekening gezet. Het bijzondere: uw kennis heeft nog geen idee wat voor soort bedrijf te beginnen. Hoeveel zou u bereid zijn te betalen voor een belang van zeg 20%?

Zonder op allerlei details in te gaan zou volgens ons maximaal EUR 20.000,- betaald mogen worden, oftewel de boekwaarde. Blijft een bedrijfsidee uit dan kan het bedrijf opgeheven worden en heeft u tenminste uw geld terug. Zou u voor het 20%-belang fors minder dan EUR 20.000,- hoeven te betalen, dan doet u waarschijnlijk een heel goed deal. Maar helaas, dergelijke koopjes zijn er op de beurs tegenwoordig niet meer te vinden.

Scenario 2:

Stel, u zag van een investering af en na een jaar verneemt u dat uw kennis inmiddels een goedlopende koffiezaak is begonnen. De EUR 100.000,- die op de bedrijfsrekening stond is in koffieapparaten, tafels en stoelen geïnvesteerd en levert nu jaarlijks een nettowinst op van EUR 20.000,-.

Uw kennis vraagt opnieuw of u interesse heeft in een belang van 20%. Hoeveel zou u daarvoor bereid zijn te betalen (veronderstel gemakshalve een discontovoet van 10%)?

Wij zouden - in ieder geval in theorie - bereid zijn om maximaal EUR 40.000,- te betalen, waarmee het hele bedrijf dan op EUR 200.000,- gewaardeerd zou worden. Dat is het dubbele van de boekwaarde maar dat is goed beschouwd logisch omdat eveneens de rentabiliteit het dubbele van de discontovoet bedraagt.

Scenario 3:

Voor veel beleggingen die we zelf in portefeuille hebben, betalen we niet een of twee keer de boekwaarde maar dikwijls meer. Dat zit als volgt...

Stel dat uw kennis veel mogelijkheden ziet om naast de bestaande vestiging veel nieuwe vestigingen te openen. Ervan uitgaande dat die ook een rentabiliteit van 20% kennen, ligt de theoretische (of intrinsieke) waarde van het bedrijf fors hoger dan twee keer de boekwaarde. Wie aandelen van het bedrijf weet te bemachtigen tegen zeg twee keer de boekwaarde doet vermoedelijk een heel goede koop.

De clou is uiteraard om (subjectief) te bepalen of het idee van uw kennis daadwerkelijk fantastisch is of dat hij een fantast is. Of iets ertussen in. De prijs die u in theorie voor een belang in zijn goedlopende koffiezaak zou mogen betalen, verschilt uiteraard afhankelijk van de scenario's enorm. Voor het beleggen in aandelen gaat hetzelfde verhaal op.

Koffieketen Starbucks - waarin we zelf eerder een positie hadden - telt inmiddels meer dan 32.000 vestigingen in 80 landen en voor dit aandeel zijn beleggers momenteel bereid zo'n 6,5 keer de boekwaarde te betalen. Dat is volgens ons gezien het succesconcept nog steeds niet te fors, maar een koopje evenmin momenteel...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden