Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Houd rekening met tegenslag

Categorie

Regelmaat word ik gevraagd naar mijn kijk op de aandelenmarkten op termijn. Afhankelijk van het moment van vragen geef ik aan optimistisch te zijn (beurzen stijgen immers op termijn) of zeer optimistisch (wanneer beurzen in de periode ervoor zijn gedaald).

Momenteel noteren veel beurzen in de buurt van de recordstand. Bijzonder is dat niet omdat van een voortdurende opmars sprake is, met soms stevige fluctuaties tussentijds. Onze beide modelportefeuilles ValuePortfolio en ValueFormula noteren eveneens op een recordstand en voor ons beleggingsfonds ValueMachinesFund geldt dat ook.

Ondanks de recordstanden nu twijfelen we er niet aan dat er dalingen gaan komen, we weten enkel niet wanneer. Schommelingen - soms heel fors - horen er bij beleggen simpelweg bij. Overigens is ook een scenario voorstelbaar van stevige stijgingen eerst, gevolgd door dalingen later. Juist ook wanneer het goed gaat, is het verstandig om zich voor te bereiden op mindere tijden.

Wat doen we zelf?

Zelf houden we vrijwel los van de stemming op de beurzen vast aan onze strategie. Dus onder geen beding beleggen met geleend geld, en juist wel gespreid beleggen in 'compounders' oftewel bedrijven met een heel sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten en met een management dat op de aandeelhoudersbelangen is gericht.

En uiteraard kopen en houden we uitsluitend aandelen van zulke solide bedrijven wanneer we menen dat ook de waardering aantrekkelijk is. En ondanks deze aanpak zijn we ons ervan bewust dat tussentijdse dalingen er onvermijdelijk bij horen. Maar eveneens is het vanwege deze aanpak dat nieuwe records steeds weer de logische verwachting zijn, en telkens een kwestie van tijd.

Voor de aandelenmarkten in totaliteit gaat bovenstaande eveneens op. Veel beurzen bereikten de voorbije maand standen hoger dan in de geschiedenis ooit bereikt. En toch is het rendement van heel wat beleggers negatief. Vermoedelijk mede door weinig rekening te houden met tegenslag...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden