Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De les van het kwartje uit 1891

Categorie

Begin deze week is bij een veilinghuis in IJsselstein een kwartje uit 1891 geveild voor maar liefst EUR 1.045.500,-. Op het kleine zilveren muntje staat een afbeelding van de toen tienjarige koningin Wilhelmina. Niet eerder is er voor een Nederlandse munt zo'n hoog bedrag betaald.

De nieuwe eigenaar heeft EUR 850.000,- geboden en samen met de veilingkosten komt de aankoopsom net boven een miljoen euro uit. Kenners raden de nieuwe eigenaar aan het muntje vooral niet op te poetsen: daarmee zou het gelijk een ton minder waard worden.

"Vroeger kocht je er een brood mee, nu twee huizen", aldus een aanwezige verzamelaar in de veilingzaal. Voor deze specifieke munt was er zoveel interesse omdat het in puntgave staat verkeert en er slechts twee van gemaakt zijn. Het andere muntje bevindt zich bij De Nederlandse Bank in Amsterdam en komt vermoedelijk nooit in de verkoop.

Een gewild product in combinatie met extreme schaarste heeft de prijs in dit geval enorm opgedreven. Als belegger is op datzelfde schaarste-effect in te spelen door te beleggen in fabrikanten van luxeartikelen. En het is ook niet voor niets dat Bernard Arnault, de oprichter van het Franse luxeconcern LVMH, zo nu en dan de rijkste persoon ter wereld is.

Zou het kwartje 133 jaar lang in dezelfde handen zijn geweest dan is de gemiddelde prijsstijging te becijferen op ruim 12% per jaar. Een verzamelaar in de zaal noemde de geboden prijs voor het muntje 'helemaal bizar'. Maar het meest bizarre is misschien nog wel dat de jaarlijkse stijging maar weinig hoger ligt dan het rendement dat het gespreid beleggen in aandelen zou hebben opgeleverd...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden